ORGANIZACIJA MALIC IN KOSIL
V šoli sta organizirana malica in kosilo za učence in delavce šole. Učencem je ponujeno sezonsko sadje.
Pri vseh obrokih so prisotni učitelji, ki učence usmerjajo k zdravemu in kulturnemu prehranjevanju (uporaba serviete, uporaba pribora, način prehrane glede na sestavo obroka, bonton pri mizi, odnos do sošolcev in pospravljanje).
Učenci 1. VIO imajo malico v učilnici. Prvi in drugi razred ob 9.15 in tretji razred ob 9.30. V času šolske malice učenci ne zapuščajo učilnic. Šolska malica je ustrezno dostavljena na vozičku in ustrezno postrežena. Učitelj pred malico prezrači učilnico. Pred malico si učenci temeljito umijejo roke z milom in vodo. Pred hranjenjem se mize očistijo. Na očiščeni mizi si učenci naredijo pogrinjek. Hrano pomaga razdeliti učitelj, ki si je pred razdeljevanjem hrane temeljito umil in si nadel rokavice. Po malici postavi učitelj voziček z organskimi odpadki pred učilnico in poskrbi za čisto in prezračeno učilnico. Delavci kuhinje odpeljejo voziček.
Na matični šoli imajo učenci 2. in 3. VIO malico v jedilnici. Učenci 4. razredov od 9.40 do 9.55, učenci 5. razredov od 9.50 do 10.05. Učenci 6. in 7. razredov od 9.55 do 10.10. V odmoru od 10.10 do 10.25 imajo malico učenci 8. in 9. razreda. Pred odhodom v jedilnico si učenci temeljito umijejo roke. Vsak učenec z vsakodnevnim odčitavanjem potrdi naročilo malice. Šolsko malico si učenci postrežejo pri razdelilnem pultu na dveh mestih. Na očiščeni mizi si učenci naredijo pogrinjek in malico kulturno pojedo. Malica je za vse učence enotna. Učenci ločujejo odpadke. Po malici, vsak razred poskrbi za čistočo svoje mize. Učenci hrane ne odnašajo iz jedilnice. Prav tako ni dovoljen vnos hrane in sladkih napitkov v šolo.
V času od 9.55 do 10.10 imajo učenci 8. in 9. razreda odmor z vajami za sprostitev in razgibavanje, medtem ko imajo učenci 4., 5., 6. in 7. razreda odmor z vajami za sprostitev in razgibavanje v času od 10.10. do 10.25.
Na Podružnici Dobrovce imajo malico vsi učenci v jedilnici – ob 9.15 učenci 1.a in 2.a, ob 9.30 učenci 3.a in ob 9.55 učenci 4.a in 5.a.
KOSILO
Vsi učenci šole imajo kosilo v jedilnici šole. Poteka po urniku časovnega razporeda razredov in dežuranja učiteljev. Učenci si umijejo roke in skupaj z učiteljem odidejo do jedilnice. V jedilnici gredo do razdelilnega pulta. Vsak učenec z vsakodnevnim odčitavanjem potrdi naročilo kosila. V jedilnici učenci prevzamejo pladenj, pribor in servietko. Pri razdelilnem pultu prevzamejo porcijsko kosilo, pripravljen obrok, ki je količinsko določen, skladno z energijsko vrednostjo, ki je predpisana za posamezne starosti otrok. Prav tako učenci 1. VIO prevzamejo solato. V solatnem bifeju si učenci 2. in 3. VIO sami postrežejo solato. Učenci pri prevzemu hrane opozorijo na večji obrok. Učenci gredo do mize, ki je označena za posamezni razred. V jedilnici sta dve odlagalni mesti za pladnje. Učenci po končanem obedu odložijo pladnje na odlagalno površino/voziček in ločijo odpadke. Učitelj poskrbi, da učenci zapustijo čisto mizo. Razdeljevanje kosil se zaključi ob 14. uri. Uporaba avtomata z vodo in s sadnimi sokovi z veliki deležem sadja je brezstična. Avtomat s sadnim sokom, je v uporabi, kadar je sok na jedilniku.
Kosila so količinsko različna, zato so tudi cene kosil različne.
Ob predložitvi zdravniškega potrdila o medicinsko indicirani dieti, pripravljamo dietne obroke.
V času popoldanskega varstva se učenci osvežijo s sadjem.
Šola bo izvedla različne dejavnosti, povezane s prehrano in dejavnosti, s katerimi bo vzpodbujala zdravo prehranjevanje in kulturo prehranjevanja:
- naravoslovni dan Zdravo življenje,
- tradicionalni slovenski zajtrk,
- razredno uro na temo Kulturno prehranjevanje,
- sodelovanje z eko kmetijo,
- interesne dejavnosti s pripravo jedi,
- Altermed,
- sodelovanje v raznih projektih:
- Naj najstnik
- ERASMUS in
- Zdrava šola.
Šola bo med šolskim letom enkrat preverila stopnjo zadovoljstva učencev in staršev s šolsko prehrano in z dejavnostmi, s katerimi šola vzpodbuja zdravo prehranjevanje in kulturo prehranjevanja:
- tradicionalni slovenski zajtrk,
- naravoslovni dan Zdravo življenje,
- ERASMUS
Cene posameznih obrokov:
- cena malice – 1,10 €,
- cena kosila – za učence od 1. do 3. r. je 2,10 €,
- cena kosila – za učence od do 6. r. je 2,35 €,
- cena kosila – za učence od 7. do 9. r. je 2,65 €,
- cena kosila – za odrasle je 5,50 €.
Ceno malice v skladu z Zakonom o šolski prehrani določi minister za izobraževanje, znanost in šport.
Celotno organizacijo prehrane vodi vodja šolske prehrane Leandra Mernik.
Vključeni smo v projekt SHEME ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE, katerega namen je povečati uživanje sadja in zelenjave in pri otrocih izboljšati prehranske navade. Šolska shema naj bi pripomogla k ustavitvi naraščanja pojava prekomerne teže in debelosti pri otrocih, ki sta eden od večjih dejavnikov tveganja za bolezni sodobnega časa.
SUBVENCIONIRANA PREHRANA
Pri pravici do subvencionirane šolske prehrane šola upošteva uvrstitev v dohodkovni razred, razviden iz odločbe o otroškem dodatku, ki ga izda CSD. Uvrstitev se upošteva na podlagi izmenjave podatkov pristojnih ministrstev in šole.
Subvencija malice oz. brezplačna malica pripada tistim učencem, ki se redno izobražujejo, so prijavljeni na malico in pri katerih povprečni mesečni dohodek (v eurih) na osebo ne presega 652,12.
Subvencija kosila oz. brezplačno kosilo pripada tistim učencem, ki se redno izobražujejo, so prijavljeni na kosilo in pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda ali 442,94€ na osebo.