Neža Gračner, nagrajenka v projektu Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnosti in prijateljstvo, se je v torek, 7. 6. 2022, skupaj s sestro Leno udeležila dogodka, to je osrednje nacionalne razstave izbranih izdelkov v Hiši Evropske unije v Ljubljani, na katerem so podelili plakete avtorjem najboljših izdelkov.

S svojim odličnim pisanjem na dano temo Z drugimi ravnaj tako, kot želiš, da bi drugi ravnali s tabo je Neža prepričala natečajno komisijo. Tako so prof. dr. Jurka Lepičnik Vodopivec, profesorica pedagogike na Pedagoški fakulteti, Univerza na Primorskem, Zoran Pavlović, priznan strokovnjak otroške in mladinske psihologije, nekdanji direktor Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana, mag. Nina Koželj, generalna direktorica Direktorata za kaznovalno pravo in človekove pravice pri Ministrstvu za pravosodje, Ajda Bezenšek Špetič, strokovna direktorica izobraževalnih programov v Izobraževalnem centru Eksena, dr. Pascale Emily Pečnik, predsednica Društva za strpne odnose Eksena, dr. Nejc Jelen, vodja projekta Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo, Izobraževalni center Eksena, Nežino besedilo prepoznali kot eno izmed najboljših, najekspresivnejših in seveda je sledilo povabilo na slavnostno odprtje razstave in podelitev plaket.

Ta slavnostni dogodek so organizatorji obogatili z nagovori častnih gostov, z recitali nagrajenih besedil in glasbenim nastopom ambasadorja strpnosti, velikega človekoljuba in humanitarca, SoulGreg(a) Artist(a) in mag. Mojce Eferl ter nekaj otrok.

Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Slovenji, je mlade prijazno nagovorila in izpostavila, da je strpnost ena od temeljnih vrednot evropskega povezovanja in da je zelo pomembna pri izzivih EU (kriza z energetsko in prehrambeno oskrbo, kriza zaradi beguncev in migrantov) – vse to vzbuja strah in pomanjkanje znanja. Evropa, ki jo želimo, mora absolutno temeljiti na spoštovanju temeljnih vrednot – vsak dan se je treba spomniti na strpnost.

Tudi dr. Andreja Špernjak, generalna direktorica Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, je svoj nagovor namenila mladim in izpostavila, da je treba o strpnosti več govoriti in da naj starši, mentorji, ravnatelji mlade spodbujamo k izražanju, kako oni razumejo vsebine, povezane s strpnostjo, in začeti moramo najprej pri sebi, nato pri drugih. Mladim sporoča: »Vi ste naš steber, ki boste nesli to zgodbo o strpnosti naprej.« – tako bomo kreirali strpno družbo, kakršno si želimo.

Sledila sta odprtje in ogled razstave likovnih in literarnih del nagrajencev. Nato pa sta Neža in Lena, polni lepih vtisov in doživetij, svoj dan v Ljubljani zaključili še z obiskom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), kjer so jima prijazno razkazali notranjost zgradbe in z njima poklepetali.

Neža, za izjemen uspeh (na natečaju je sodelovalo 40.000 otrok in mladih, kar je največ doslej) ISKRENE ČESTITKE!

Mentorica: dr. Ana Koritnik